DORPER

Tackor och lamm med spring i benen! 

I Forsbacka har vi idag ca 50 dorpertackor i renrasavel.
Vi satsar på en högkvalitativ uppfödning av renrasig dorper där samtliga avelsdjur ska hålla en mycket hög standard. Vi låter bedöma dem av särskilt utbildade inspectors. På så vis vet vi att vi endast avlar på de allra bästa djuren.

Mer om dorper →  

Johan med Kulla Gård 17091 "Jetset". Baggen såldes 2020 till Finland.

Bagge som såldes för motsvarande 75000 kr på en auktion i Australien som vi besökte hösten 2017  

Dorper är en relativt ny ras i Sverige som redan fått stor genomslagskraft med sina många fina egenskaper.

Rasen introducerades i Sverige via embryotransfer och de första lammen föddes 2010. Embryon från toppindivider i Australien tas numera in varje år för att ytterligare bredda och stärka den svenska aveln som nu anses vara den allra bästa i Europa.

Dorper skapades i Sydafrika runt 1930-talet genom korsning av Dorset Horn-baggar och tackor av rasen Blackheaded Persian. Rasföreningen bildades 1950.

Det är ett medelstort vitt får med svart huvud och hals (Dorper) eller ett helvitt får (Vit Dorper). De är sedan 1950-talet två skilda raser som inte får korsas i renrasig avel. Tackor väger 70-85kg och baggar 90-105kg.

Tackan blir tidigt könsmogen, brunstar utanför "normal" säsong och kan under en tvåårsperiod producera tre kullar med i snitt 1,7 lamm. Förlossningsproblem är ovanliga eftersom Dorpern föder relativt små lamm som föds pigga och livskraftiga och som växer snabbt. 

Utställning på Brunnby Lantbrukardagar i Västerås 2019. Våra tre ungtackor placerade sig 1,2, 3 i sin klass. 

Dorpern har avlats för klimatmässigt hårda förhållanden och den klarar både hetta och extrem kyla. Den är inte kräsen vad gäller betesval och klarar sig bra även på mycket magra marker.

Dorperfåren fäller sin ull spontant och behöver oftast inte klippas.

Köttet som är mycket välsmakande är mört, milt och marmorerat. Det är eftertraktat världen över av gourmetkockar på de finaste restaurangerna.

Rasen används ofta i korsningsprogram i produktionsbesättningar och även där får dorperns nästintill unika köttegenskaper stort genomslag.

Dorper är en ganska livlig ras med mycket energi. Främst märks det på lammen som har väldigt mycket spring i benen och nästan studsar fram. Temperamentet är gott och djuren har ett vänligt sinnelag.

FORSBACKA LAMM
2018
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång