RECEPT

Några av våra favoritrecept med lamm. En del tar lång tid att laga men är då också väl värda besväret. Andra är mer snabblagade och passar närsomhelst. Vi hoppas att ni också ska gilla recepten.
Var inte rädd att tillaga lamm. Lamm är gott, nyttigt och enkelt!

LAMMSTEK MED ÖRTER OCH CITRON

1,2 kg urbenad lammstek
1 citron
3 klyftor vitlök
0,5 dl hackad bladpersilja
0,5 dl hackad rosmarin
2 msk olivolja
ca 1 msk salt
ca 1 tsk svartpeppar

Sätt ugnen på 175 grader. Vik ut steken och putsa till den om det behövs så att du har ett ganska jämnt stycke. Salta och peppra ordentligt runt om. Riv skalet från citronen, skala och riv vitlöken och blanda med de hackade örterna.Fördela över köttet och rulla ihop till en tajt rulle.Bind upp steken hårt med steksnöre. Hetta upp oljan och bryn steken hastigt runt om så den får lite färg. Lägg steken i en ugnsform och ställ in i mitten av ugnen. Stek till en innertemperatur till 58-60 grader för att få ett rosarött saftigt kött. Ta ut och låt steken vila minst 10 minuter innan du tar bort snöret och skivar upp köttet.

Servera gärna med en god potatisgratäng eller ugnsrostade rotsaker tillsammans med stekskyn eller en rödvinssås.



BÄSTA BURGAREN

Allas favorit! Dessutom lättlagat och snabbt!

Till 4 burgare behövs
600g lammfärs
0,5 finhackad chilifrukt
1 msk rosmarin
1 ägg
5 torkade hackade aprikoser
0,5 dl riven lagrad ost
0,5 dl ströbröd
salt, svartpeppar

Blanda allt utom färsen och låt svälla i 10 minuter. Rör ner färsen och forma 4 biffar. Stek i smör.

Servera burgaren i bröd med aioli, röd lök (gärna picklad), tomat, sallad, inlagd gurka, ev en skiva bacon och ost.



LAMMFÄRSBIFFAR MED RATATOUILLE

En återkommande favorit. Fantastiska smaker som"gifter" sig.

4 portioner
1 vitlöksklyfta
1/3 purjolök
1/2 röd chilli
600 g lammfärs
0,5 tsk spiskummin
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
1 ägg
2 msk ströbröd
0,5 dl kolsyrat vatten
1 msk hackad färsk koriander
olivolja till stekning
Fionhacka vitlök, purjo och chillin. Blanda allt utom oljan till en jämn smet, låt vila 10 min. Forma biffar. Stek biffarna på medelstark värme, ca 4-5 min per sida.

Ratatouille:
1 gul lök
1 aubergine
2 gröna paprikor
1 zucchini
8 tomater
5 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
0,5 tsk timjan
1 msk tomatpuré
salt och peppar
Skiva lök, aubergine, zucchini tunt. Strimla paprikan, Skålla tomaterna, skala, dela och kärna ur dem. Skala vitlöksklyftorna.
Hetta upp oljan i en panna, stek lök, aubergine, paprika och pressad vitlök i ca 5 min. Tillsätt zucchini, tomater, timjan och tomatpuré. Puttra på svag värme i 15 min. Smaka av med salt och peppar.

Chevrekräm:
200g chevré
1 dl 17% creme fraiche
1,5 msk flytande honung
Skär bort kanterna från osten. Blanda allt och mixa såsen slät.

LAMMBAKELSER

Visserligen inte lammkött men de platsar här ändå.
Supergulliga cupcakes som ser ut som små fluffiga lamm. Goda är de också.

12 st
75 g smör
2,5 dl strösocker
1 ägg
2,5 dl mjölk
3 dl mjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt 
0,5-1 dl jordgubbssylt

Frosting
2 dl vispgräde
50 g skumtomtar

Garnering
Dumle
Minimarshmallows
Godisögon eller vit kristyr & svarta strösselkulor

Börja med frostingen, gärna dagen innan då den behöver stå till sig. Klipp skumtomtarna i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med 2 dl vispgrädde. Värm på medelvärme tills alla skumtomtar har smält. Häll över i en bunke, sätt på plastfilm och låt bli helt kallt, helst över natten, men minst 4-5 timmar. Vispa därefter frostingen med elvisp tills den är spritsbar. 

 Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en rymlig kastrull, dra av kastrullen från plattan. Vispa ner socker, ägg och mjölk. Blanda de torra ingredienserna och vispa ner i kastrullen till en slät smet.
Fyll muffinsformarna till 3/4, tryck ner en stor tesked med jordgubbssylt mitt i varje muffins och grädda mitt i ugnen 18-20 minuter. Låt svalna helt.

Spritsa frostingen över muffinsen. Tryck fast en Dumle som blir fårets huvud och sätt fast godisögonen. Tryck fast minimarshmallows i frostingen. Klart!

Forsbackas egna variant på PULLED LAMB

Så enkelt, så gott. Den här bogen är beroendeframkallande!

1 Lammbog
1 pkt krossade tomater med chili
Ca 1-2 dl vatten
0,5-1 röd chilipeppar (beroende på hur starkt man gillar)
1 gul lök
3-5 vitlöksklyftor
Svartpeppar
Salt
Garam masala kryddblandning (eller annan krydda man tycker om)

Ta fram bogen och låt den tina. Den kan även tillagas delvis fryst, det fungerar lika bra men tar lite längre tid. Tina den då så att ytan mjuknar. Skär med en vass kniv ytliga korslagda snitt runt om bogen. Klappa in rejält med garam masala (eller annan krydda) runt om hela bogen. Lägg den hel i en stor långpanna. Häll på krossade tomater, vatten, 1 klyftad gul lök, finhackad chili, skivade vitlöksklyftor (lägg en del på bogen också). Salta och peppra.
Täck formen med aluminiumfolie och vik in runt kanterna. Det måste bli helt tätt. Stek i ugn 80-100 grader i ca 12 timmar, gärna över natten. Vänd bogen efter ca halva tiden. Ös köttet med skyn. Se till att folien sluter tätt så inte vätskan dunstar. Behövs det så ta i mer vatten.
Bogen är klar när köttet faller från benen. Dra isär köttet med gaffel. 

En god och smakrik sås får man om man silar skyn från långpannan och kokar ihop tills ca hälften återstår. Smaka av - Den ska vara STARK. Häll såsen över köttet och rör runt. Servera köttet i pitabröd med sallad, tomater, gurka, röd lök och aioli.



INDISK LAMMCURRY

En gryta med det allra billigaste köttet som kräver en del jobb men den blir så god!

Ca 2 kg kokben
Smör
salt, 10 svartpepparkorn, lagerblad
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk curry
1-1,5 tsk röd currypasta
1 msk tomatpuré
0,5-1 msk soya
2 msk mango chutney
1-1,5 höns- eller köttbuljongtärning
0,5 dl creme fraiche
3 dl rött vin
3 dl vatten
1 msk vetemjöl

Bryn benen hastigt. Lägg sedan benen i kokande vatten kryddat med svartpepparkorn, salt, lagerblad och buljongtärning. Koka långsamt tills köttet släpper från benen Buljongen kan sedan silas och kokas ner om man vill -den kan användas istället för vatten. Plocka bort benen.
Skiva lök och vitlök tunt. Fräs löken i smör tills den mjuknar men utan att ta färg. Tillsätt curry, tomatpuré och currypasta, låt det fräsa med en stund. Tillsätt vin, soya, mango chutney, smulad buljongtärning, creme fraiche. Pudra över mjölet. Koka ihop. Tillsätt vatten och blanda väl. Låt grytan koka upp, lägg i köttet och sjud sedan under lock i 1,5-2 timmar tills köttet är riktigt mört utan att falla sönder. Smaka av.

Servera med ris och en grön sallad.
Tips: Köttbenen släpper ifrån sig mycket fett. Ställ gärna den färdiga grytan kallt ett par timmar, då stelnar fettet på ytan och blir lätt att lyfta bort. Smakerna i grytan hinner då också mogna och du får en härligt värmande och mustig gryta när du åter värmer den.

DILLKÖTT AV LAMM

Klassisk svensk husmanskost och den här  varianten är enkel att göra och riktigt god!

6 portioner:
0,8-1 kg lammbog
1 stor morot
1 gul lök
1 palsternacka
1 bit rotselleri
0,5 purjolök
3 lagerblad
0,5 tsk hela vitpepparkorn
1 tsk salt per liter vatten
ev några dillstjälkar

Dillsås:
3 msk smör
0,75 dl vetemjöl
ca 8 dl buljong från köttet 
2 dl vispgrädde
0,5 tsk salt
0,5 tsk malen vitpeppar
2 tsk 12% ättika
1,5 msk citronsaft
1,5 tsk socker
1 dl hackad dill (fryst går också bra)

Skär köttet i 2x2 cm bitar. Lägg köttet i en stor gryta och täck med vatten. Låt koka upp.
Skumma av med en slev tills vattnet ser klart ut. 
Skala rotsakerna. Slanta moroten och klyfta löken i stora bitar, lägg ner i köttgrytan tillsammans med lagerblad, vitpeppar och salt.
Tärna palsternackan och rotsellerin grovt, strimla purjon och tillsätt i grytan. 
Koka köttet och rotsakerna på svag värme i ca 1,5 timme tills köttet är mört. Sila av buljongen och spara den.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjöl och blanda väl. Tillsätt buljongen lite i taget under omrörning. Rör ner grädden och låt småkoka på svag värme i fem minuter. Rör om några gånger under tiden. Hacka dill eller ta fryst dill. Tillsätt salt, vitpeppar, citronsaft, ättika, socker och dill. Smaka av med salt och peppar. 
Vänd ner kött och rotsaker i såsen och värm upp.  
Servera med kokt eller pressad potatis och gärna någon grönsak.


LAMMLÄGG

Riktig slowfood som tar sin tid men väl värt besväret. En mustig långkokt lammrätt där köttet faller från benen.

Till 4 personer
4 lammlägg
10 coktailtomater
1 vitlök
5 kvistar timjan
1 msk olivolja
salt
Svartpeppar
1 gul lök i klyftor
1 tärnad morot
0,5 dl tomatpuré
2 msk smör
1 tärning mörk oxbuljong
1 flaska rött vin
5 dl vatten
10 svartpepparkorn
0,5 tsk salt
1 tsk torkad timjan
1 kvist rosmarin
maizena till redning

Sätt ugnen på 150 grader. Lägg tomater, vitlök och timjan i en ugnsfast form. Ringla på olja, salta och peppra. Låt torka/rosta i ugnen i 1,5 timme.
Bryn lök, morot och tomatpuré i 1 msk smör. Tillsätt buljong, vin, vatten, peppar, salt, timjan och rosmarin. Koka upp och lägg i köttet. Låt sjuda på svag värme i ca 2 timmar, tills köttet känns mört och släpper från benet. Ta upp köttet, sila över skyn i en kastrull och red av med maizena till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Bryn köttet hastigt i smör strax innan servering.
Garnera med rostad vitlök, tomat och timjan. 

Servera gärna med en krämig svamprisotto eller hemlagat potatismos.




KRYDDSOTAD LAMMFILÉ

Så enkelt och magiskt gott!
Jag har serverat potatisgratäng till men vill man lyxa till det ytterligare så kan man välja andra alternativ.
Jag har lagat receptet både med lammytterfilé och med innerfilé från tacka - båda blir himmelska!

Till 4 personer behövs
800g lammfilé
2 msk rosépeppar
2 msk svartpeppar
salt 

50g smör
2 msk kalv- eller oxfond
0,5 dl vatten

150 g svamp, t ex trattkantareller
2 blad svartkål 
1 grönt äpple
1 dl hasselnötter
2 schalottenlökar
salt

Rosta hasselnötterna i het panna, låt svalna och dela dem till halvor. Strimla svartkål och finhacka schalottenlöken. Fräs upp i smör och stek till löken mjuknat. Blanda i hackat äpple. Låt svalna.  
Putsa filéerna. Mortla rosé- och svartpeppar, blanda med salt. Rulla utsidan av köttet i pepparmixen och bryn sedan köttet runt om i hög temperatur i en stekpanna. Använder du ytterfilé så lägg över i en ugnsform och stick i en termometer. Laga klart i 120° till innertemperaturen på köttet gått upp till 55°. Innerfilé blir mycket snabbt klart i pannan - den behöver inte in i ugnen.
Skiva köttet strax innan servering.

Smält ner smör i stekpannan tillsammans med köttskyn och rör i fond. Späd med vatten till en sky, sila av och ringla över köttet vid servering. 


FORSBACKA LAMM
2018
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång