GOTLANDSFÅR

Vi har 23 tackor i renrasig avel för uppfödning av lamm med vackra, silkiga grålockiga skinn.

Vi strävar efter att hela tiden förbättra avelsvärdena för tillväxt, kropp- och päls på lammen som föds.

Vill du köpa Gotlandsfår av oss? →

Några av våra gotlandsstackor med sina lamm på välkomstbetet (lammens allra första bete som ska vara "rent" , dvs inga får ska ha gått där senaste året).

Gotlandsfåret har sitt ursprung i det gotländska utegångsfåret. Genom urval för storlek och pälskvalitet har Gotlandsfåret utvecklats till en effektiv ras för produktion av både kött och pälsskinn. Genom sin rörlighet och goda förmåga att utnyttja varierande betesmarker är Gotlandsfåren mycket lämpliga till nordisk landskapsvård.

Temperamentet är livligt och de är lätta att få tama. Vid betesgång är Gotlandsfåren ofta mer utspridda i terrängen än får av andra raser. De har dock en utpräglad flockinstinkt och fungerar utmärkt tillsammans med vallhundar.

De vuxna djuren är grå med svarta huvuden och ben. Vita tecken förekommer ibland på huvud och ben. Stora vita tecken är dock inte önskvärda. Huvud och ben är ullfria och svansen kort med ullfri spets. Benstommen är gracil och huvudet finskuret. Såväl tackor som baggar saknar horn. Tackorna väger oftast 55-90 kg och baggarna 80-120 kg, men stora variationer förekommer.

Gotlandsfåren har en starkt årstidssbunden brunst och lammen föds på våren. Tackorna har lätta lamningar, goda modersegenskaper och god fruktsamhet. Från två års ålder föder tackorna i regel två lamm varje år. Trillingfödslar är inte ovanliga.

Gotlandsfåren är nyfikna, väldigt keliga och sociala får som har lätt för att bli tama.

Gotlandsfårens pälsegenskaper är viktiga. Lammen mönstras när de är ca 120 dagar och de allra bästa bagglammen tar man ut till riksbedömning där de hårdgranskas av två nitiska domare. De bästa baggarna kan därefter säljas för betydande belopp. 

Lammen föds svarta men under sommaren ljusnar de och blir grå i olika nyanser. Till rasens absoluta särdrag hör den glansiga och lockiga ullen. På lammen är den fullt utvecklad vid 4-5 månaders ålder och kan då ge ett vackert och användbart skinn.

För att lammen ska hinna bli slaktmogna under hösten får man ofta komplettera betet med kraftigare vallåterväxt eller annat tillskottsfoder under senare delen av uppfödningstiden.

Köttet från Gotlandslammen håller hög kvalitet. Det är mört och smakligt och brukar hävda sig väl i smaktester med kött från olika fårraser.

FORSBACKA LAMM
2018
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång